O Noua Sansa | O Noua Viata

Marturiile unui ingrijitor personal

Marturiile unui ingrijitor personal Marturiile unui ingrijitor personal

Sa ingrijesti pe cineva care are nevoie te va invata multe lectii. Una din cele mai importante lectii pe care o inveti este aceea de a-ti trai viata la maxim. Ingrijitorii trebuie sa faca fata unor probleme si situatii cu adevarat speciale. A avea grija de o alta persoana este o experienta intima si personala. Persoanele care ajung in postura unui ingrijitor trebuie sa inteleaga o realitate importanta si anume: nu o poti face singur oricat ai incerca! Iti este imposibil sa faci asta timp de 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana! Nu poti fi un bun ingrijitor daca nu ai grija de tine. Trebuie sa stii ca poti fi fericit in pozitia de ingrijitor, dar acest lucru nu se va intampla daca lasi boala sau dizabilitatile celorlalti sa iti umbreasca propriile nevoie.

Ce inseamna sa fii o persoana fericita atunci cand ai grija de cineva din familie? Cum poti sa castigi incredere in abilitatile tale si sa fii mandru de ceea ce ai realizat? Cum iti aperi propriile idei, cum ai grija de tine si mai ales cum gasesti un echilibru intre propriile tale nevoi si cele ale persoanei iubite?

Darul nostru cel mai de pret este forta interioara. Este "rasplata" pentru durere, si desi, multi dintre noi am renunta la aceasta pentru o viata mai usoara si sanatatea si bunastarea celor dragi, trebuie totusi sa recunoastem valoarea extraordinara pe care aceasta o are.

Problema, in opinia mea, este faptul ca majoritatea ingrijitorilor nu recunosc acest lucru. Cred ca majoritatea dintre acestia sunt atat de implicati in acest act de ingrijire incat nu fac un pas inapoi sa observe lucrurile minunate pe care le fac. Si mai cred ca o foarte mare parte nu se recunosc pe ei ca ingrijitori.

Cateodata avem asteptari prea mari in ceea ce ne priveste si intram intr-o stare de ingrijorare si anxietate continua deoarece avem impresia ca nu facem suficient. Trebuie sa stii ca nu exista o modalitate CORECTA sau GRESITA de a avea grija de cineva. Este normal sa nu detii toate raspunsurile, nimeni nu le are. Mi-as dori ca ingrijitorii sa isi recunoasca propria valoare si sa isi interiorizeze fiecare propriile realizari. In cea mai mare parte a timpului, ingrijitorii recurg la forta lor interioara pentru a-i ajuta pe cei dragi si pentru a trece peste zilele dificile. Ingrijitorii trebuie sa inceapa sa isi foloseasca propria forta interioara pentru a avea grija de ei insisi, pentru a fi mandri, pentru a experimenta iubirea de sine.

Ce inseamna sa ai grija de cineva? Cum definesti ingrijitorul in cadrul unei familii? Ii definesti prin emotiile si spiritul lor, prin tristetea din ochii lor, dar si prin determinarea de care dau dovada. Ingrijitorii sunt persoane foarte speciale!

10 Sfaturi despre cum sa fii alaturi de familie

1. Decide sa iti iei propria viata in piept

Nu permite ca boala sau dizabilitatea persoanei dragi sa fie mereu in centrul vietii tale. De cele mai multe ori ajungem in rolul de ingrijitor datorita unui eveniment neasteptat, dar undeva de-a lungul drumului trebuie sa ne oprim si sa spunem la modul cel mai constient "Eu aleg sa fiu ingrijitor. "E cale lunga pana la eliminarea sentimentului ca esti victima.

2. Adu-ti aminte sa fii bun cu tine

Iubeste-te, cinsteste-te si apreciaza-te. Ceea ce faci tu este foarte greu si meriti sa petreci un timp minunat, numai cu tine. A avea grija de tine nu este un lux. Este o necesitate. Este dreptul tau ca fiinta umana. Fa un pas inapoi si recunoaste cat esti de extraordinar! Acorda-ti timp. Mult prea des, ingrijitorii isi pun nevoile pe ultimul plan. Chiar daca esti ingrijitor, nu inseamna ca trebuie sa renunti la toate activitatile si relatiile cu alti oameni. Studiile arata ca sacrificarea propriei persoane in favoarea unei alte persoane si negarea unor activitati placute poate duce la extenuare emotionala, depresie si boli de natura fizica. Este esential ca ingrijitorii cu norma completa sau program de lucru redus sa ia pauze. Ai dreptul si - mai mult o responsabilitate - de ati lua timp liber si evada din aceasta postura.

3. Cauta, accepta si uneori cere ajutor

Sa nu iti fie niciodata rusine sa ceri ajutor. Trebuie sa constientizezi cat de important este sa ceri ajutor. Atunci cand oamenii se ofera sa ajute, accepta-le ajutorul si sugereaza-le ce anume sa faca. Accepta ceea ce oamenii pot oferi. Refuzul de accepta ajutor este o cauza comuna de stres si depresie in randul ingrijitorilor. In cultura noastra, unde se pune importanta pe independenta si incredere in propriile puteri, nu este usor sa ceri ajutor. Unii ingrijitori vad in a cere ajutor un semn de neajutorare, neadaptare sau esec. De fapt, sa ceri ajutorul este exact opusul. A intinde mana dupa ajutor inainte de a fi depasit de situatie reprezinta o caracteristica importanta a unei persoane puternice. Astfel te asiguri ca membrul familiei are parte de o ingrijire corespunzatoare.

membrii familiei sau prieteniiOamenii pot sa ajute mai bine atunci cand stiu exact care sunt nevoile tale si cum pot sa participe. Fii specific si pozitiv! Prietenii s-ar putea simti neconfortabili daca ajuta la imbaiere si imbracat (persoana draga tie s-ar putea simtii stanjenita de asemenea). Dar ar putea sa te ajute facand comisioane, sau mergand la cumparaturi, preparand ceva de mancare sau pur simplu tinand companie. Atunci cand familia sau prietenii intreaba cum ar putea ajuta, sugereaza-le ce anume ar putea face. Spune, de exemplu, "Ai putea face o vizita pentru o ora ca sa pot merge eu la cumparaturi?" sau, "Cand mergi la cumparaturi ai putea sa imi iei si mie cateva din lucrurile de care am nevoie?" Daca membrii familiei sau prietenii traiesc prea departe pentru a fi un sprijin fizic, incurajeaza-i sa sune persoana de care ai grija regulat. O astfel de activitate mai reduce din presiunea pe care o simte ingrijitorul atunci cand crede ca este unica legatura sociala. Sarcini care nu au nicio legatura cu ingrijitul pot fi mai usor de indeplinit de catre unii. Daca poti fi flexibil, intreaba-i care ar fi perioada si sarcina cea mai potrivita pentru ei. Gazduirea acestora, atunci cand poti, ii ajuta pe acestia sa se relaxeze si astfel cresc sansele ca acestia sa isi mai ofere sprijinul.

Duhovnicul tau sau un terapeut iti poate da un ajutor valoros. Sprijinul emotional si rugaciunile acestor oameni sunt o sursa de unde iti poti trage energia. Imparte cat mai multe sarcini posibile. Fiecare dintre noi avem puncte tari. Daca ai fost numit ingrijitorul principal, asta nu inseamna ca trebuie sa faci totul singur. Trebuie sa recunosti ca sunt si alte persoane care doresc sa te ajute. Gaseste o modalitate de a imparti greutatea sarcinilor cu alti membrii ai familiei, prieteni sau persoane educate in acest sens. Compenseaza pentru slabiciunile tale pentru ca astfel sa evidentiezi punctele tale forte. Sprijin corespunzator de la cineva care are nevoie de ingrijiri poate veni din mai multe parti. Fiecare ingrijitor trebuie sa stie acest lucru. Nu ezita sa intrebi. Nimeni nu isi doreste sa te vada cazut la pamant din cauza acestui rol. Daca ai nevoie de ceva, simte-te liber si intreaba. Incearca sa le faci pe toate de unul singur si vei crea situatia in care te afli tu - altcineva sa aiba grija de tine. Nu vei ajuta pe nimeni daca te extenuezi sau te imbolnavesti. Sub o forma sau alta, ajutorul este acolo. Trebuie doar sa ceri.

A avea grija de cineva, mai ales la nivelurile cele mai intense, e clar ca nu poate fi un lucru facut de o singura persoana. Cerand ajutor dai dovada de forta, dar mai ales arati ca stii care iti sunt posibilitatile si limitele. De asemenea este foarte important sa iti arati aprecierea pentru ajutorul primit. Arata-le oamenilor cat inseamna pentru tine sprijinul lor.

4. Cauta sprijin de la alti ingrijitori

Este reconfortant sa stii ca nu esti singur. Multi ingrijitori au recunoscut ca i-a ajutat faptul ca au impartasit experienta cu alti ingrijitori. Multi dintre acestia spune adesea ca alti membrii ai familiei care nu sunt ingrijitori principali nu inteleg stresul cauzat de acest tip activitate zilnica. Altii inteleg cum un comentariu deplasat venit de la pacient sau alt membru al familiei poate fi extrem dureros. Este important pentru ingrijitori sa primeasca respectul si intelegerea de care au nevoie de la o retea de ingrijitori care pot empatiza si impartasi astfel de experiente. Discutiile, chiar si on-line, cu alti ingrijitori ii ajuta pe acestia sa faca fata sarcinilor stresante, le permite sa invete noi modalitati alternative de ingrijire, le da senzatia ca eliberare prin faptul ca isi exprima sentimentele intr-un mediu in care nu sunt judecati dar mai ales intr-un mediu in care pot relationa cu altii care trec prin ce trec ei. E o modalitate de a capata o noua perspectiva asupra situatiei si poate fi un sistem de sustinere vital. Ingrijitorii din institutiile specializate sunt, de asemenea, o sursa de sprijin emotional. Este important ca ingrijitorii sa caute si sa primeasca sprijinul si ragazul de care au nevoie.

5. Ia atitudine si fii responsabil!

Apara-ti drepturile pe care le ai ca ingrijitor si cetatean. Recunoaste ca a fi ingrijitor primeaza rolului de parinte, copil, partener. Onoreaza rolul de ingrijitor si vorbeste despre recunoasterea si drepturile pe care le meriti. Fii propriul tau avocat, atat in sfera imediata a rolul tau de ingrijitor cat si in afara.

6. Ai increde in instinctele tale

In majoritatea timpului te vor duce in directia corecta.

7. Ofera-ti timp sa plangi ce ai pierdut, sa simti ceea ce simti si apoi permite-ti sa visezi din nou

A fi ingrijitor inseamna forta morala de a merge mai departeAproape majoritatea ingrijitorilor simt o gama variata de emotii, cateva dintre acestea fiind confuze, contrare si ambivalente. Poti simti iubire, tristete, frustrare, repulsie, vinovatie, durere, teama, resentimente sau disperare (si astea toate intr-o zi). Poti fi furios pe gradul tot mai mare de dependenta a membrului de familie care necesita atentia ta, pe multitudinea de nevoi la care trebuie sa faci fata in timpul tau, pe energia si banii tai. Poti sa plangi pierderea a ceea ce era o data persoana de care ai grija. Faptul ca nu se simt apreciat reprezinta uneori o problema pentru ingrijitor, mai ales daca persoana bolnava isi exprima numai nemultumirea sau nu isi poate exprima apreciere. Aceste sentimente sunt normale. Aceste sentimente nu sunt nici "bune" si nici "rele" si nici nu reflecta gradul de ingrijire. Daca esti furios nu inseamna ca iubesti persoana mai putin. A fi ingrijitor inseamna forta morala de a merge mai departe in ciuda durerii. Sa ne avantam mereu in izvorul de speranta! Este posibilitatea de a face o diferenta! Este cea mai inteligenta modalitate de a rezolva o problema dificila. Este recunoasterea faptului ca am fost testati de foc si ca am supravietuit. Ingrijitorilor le este permis sa viseze! E adevarat! Nu te lipsi de visele tale. Indrazneste sa visezi... Te asigur ca este absolut cel mai normal lucru!

8. Invata despre conditia persoanei dragi

Informatia iti da putere. Acorda-ti timp pentru a afla ce inseamna conditia medicala de care sufera persoana draga tie. Daca intelegi natura problemei vei putea face situatiei mai bine si vei fi mai util. Nu te limita la a citi doar publicatii scrise din punctul de vedere al unui medic; citeste si articole de nursing, articole publicate de alti ingrijitori si carti care au legatura cu boala respectiva.

9. Fii atent la semne de depresie si/sau boala, si nu intarzia in a obtine ajutor profesional atunci cand ai nevoie

Daca nu te poti aduna, trebuie sa cauti ajutor profesional. AI INCREDERE CAND ZIC ASTA! Un medic, un asistent social sau un terapeut te pot invata cum poti schimba situatia in care te afli si cum sa adaptezi rolul tau in asa fel incat sa faci fata provocarilor cu mintea limpede, hotarat si cu inima deschisa. Este ATAT de important sa primesti ajutor profesional atunci cand ai nevoie, inclusiv asistenta atat din punct de vedere psihic cat si fizic. Experienta ne invata ca abilitatea de a avea grija de cineva pe o perioada lunga de timp este mult mai secatuitoare din punct de vedere emotional, psihologic si fizic, decat daca este practicata pentru o perioada mai scurta de timp. Nu face nimanui bine daca ai grija de cineva in defavoarea sanatatii tale mentale si fizice sau impotriva relatiei cu alti membrii ai familiei. Adu-ti aminte ca cel mai pretios cadou pe care il poti face persoanei dragi este bunastarea ta mentala si fizica.

10. Exista o limita intre a-ti pasa si a face

Stabileste-ti limitele. Ai dreptul sa pui limite referitor la ce vei face sau poti face. Este in regula sa spui nu. Insa de multe ori poate fi dificil, mai ales daca trebuie sa iei decizii dureroase. Ia in considerare si fi deschis la tehnologii pentru a promova independenta persoanei dragi tie. Intereseaza-te de programe, servicii si noi tehnologii care pot ajuta membrul familiei suferind sa isi redobandeasca independenta sau sa isi imbunatateasca calitatea vietii. Incurajeaza-l sau incurajeaz-o sa faca lucrurile pe care le poate face. Nu ajuti daca faci mereu in locul lor lucrurile pe care ei singuri le pot face.

Articol scris de Daniel Necsulescu, project manager ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version